Vekom podmienená degenerácia makuly

10.10.2006 Celý región

– očné ochorenie spôsobujúce praktickú slepotu.\r\nMedzi najznámejšie ochorenia, ktoré priamo súvisia zo zdravým životným štýlom a stravovacími návykmi s...
– očné ochorenie spôsobujúce praktickú slepotu.
Medzi najznámejšie ochorenia, ktoré priamo súvisia zo zdravým životným štýlom a stravovacími návykmi sú infarkt myokardu a mozgová mŕtvica.

Vekom podmienená degenerácia makuly patrí právom medzi tieto civilizačné ochorenia, pretože postihuje centrálnu časť sietnice a stratu zraku nemožno vrátiť späť.

Hlavnými rizikovými faktormi pre vznik tohto ochorenia sú stravovacie návyky, vek nad 50 rokov, ochorenie srdca a ciev spolu s nadváhou aj fajčenie. Degenerácia makuly sa dá stručne charakterizovať ako vekom narastajúce poškodenia vrodených ochranných mechanizmov sietnice. Toto očné ochorenie poškodzuje makulu – žltú škvrnu, ktorá sa nachádza v centrálnej časti sietnice. Vďaka tomuto miestu, ktoré nám sprostredkováva 90% videnia sme schopní čítať, písať, sledovať televíziu, ale aj riadiť auto. Vo vyspelých krajinách patrí degenerácia makuly k najčastejším príčinám úplnej straty zraku.
Na Slovensku podľa prepočtov medzinárodnej skupiny analytikov 1 trpí na makulárnu degeneráciu približne 270 tisíc obyvateľov Slovenska.
V pokročilých štádiách sa degenerácia makuly vyskytuje v dvoch formách: , ,atrofická“ alebo suchá forma degenerácie, ktorá sa prejavuje ubúdaním tkaniva sietnice a stratou zmyslového a pigmentového epitelu. Druhá forma – tzv. , ,vlhká forma“ je sprevádzaná rastom patologických ciev a zjazvenia tkaniva sietnice oka.

Príčiny vzniku makulárnej degenerácie:
Nezdravý životný štýl.
UV žiarenie v slnečnom svetle.
Zlá životospráva s vysokým podielom tukov.
Nedostatok pohybu.
Alkohol a fajčenie.

UV žiarenie slnečného svetla vyvoláva v organizme zhubné metabolické procesy. Uvoľňujú sa pri nich oxidanty (voľné radikály) – reaktívne zlúčeniny kyslíka. Práve tie najviac ohrozujú ľudský organizmus a práve sietnicu. Zdravý a mladý človek vie vďaka prirodzeným obranným mechanizmom oxidanty z organizmu odbúravať. S pribúdajúcim vekom človek túto schopnosť stráca a vystavuje sa tak riziku, že sietnica predovšetkým oblasť žltej škvrny sa nenávratne naruší.

Starnutie sietnice súvisí s kvalitou stravy a životným štýlom

Častou príčinou vzniku civilizačných ochorení ako aj makulárnej degenerácie je zlá životospráva s vysokým podielom živočíšnych tukov, nedostatok pohybu, nadmerné množstvo alkoholu a fajčenie. Práve fajčiari trpia na toto ochorenie dvakrát viac ako bežná populácia. Fajčenie (vrátane pasívneho) ovplyvňuje vyššiu tvorbu radikálov, ktoré poškodzujú bunky žltej škvrny na sietnici oka. Cigaretový dym naviac znižuje prekrvenie sietnice čím prispieva k rozvoju ochorenia.

Čo oči potrebujú najviac

Degenerácia makuly patrí bohužiaľ k tým ochoreniam, ktoré súčasná medicína nedokáže úspešne liečiť. Existujú ale cesty, ktoré môžu rozvoj ochorenia podstatne znížiť.
Jednou z najúčinnejších je prevencia. Vedecké štúdie preukázali, že nášmu zraku najviac prospeje, keď dostane to, čo mu chýba – antioxidanty, ktoré by sa vyrovnali zo všetkými civilizačnými nástrahami, vrátane oxidačného stresu. Tými najdôležitejšími zbraňami sú vitamíny C, E, minerálny zinok a selén a karoténoidy luteín a zeaxantín.
Podľa nových poznatkov sa práve luteín považuje za jeden zo základných prvkov výživy, ktorý je dôležitý pre zachovanie normálneho videnia. Tento žlto sfarbený pigment sa vo väčšej miere koncentruje v makulárnej oblasti sietnice a je rozptýlený aj v očnej šošovke.
Organizmus si ho sám nedokáže vytvoriť, ale prijíma ho z potravy. Luteín sa nachádza napríklad vo vaječnom žĺtku, červených paprikách, kukurici, špenáte, kapuste a ďalšej listovej zelenine.
Ľudom patriacim do rizikovej skupiny, alebo tým, ktorí týmto ochorením už trpia, môže očný lekár doporučiť okrem riadnej liečby doplnok stravy (napr. Ocuvite Lutein), ktorý je zárukou, že všetky zmienené látky organizmus dostane vo vyváženom pomere. Nádej, že sa chorobu podarí stabilizovať teda rozhodne existuje.

Prevencia je základ

U tejto nepríjemnej očnej choroby platia rovnaké pravidlá ako u všetkých ostatných - čím skôr ju rozpoznáme, tým väčšia je nádej, že liečba bude prebiehať úspešne. Každý človek, ktorý prekročil päťdesiatku, by mal preto navštíviť svojho špecialistu , ktorý jeho zrak najprv dôkladne vyšetrí. Ak zistí nejaké odchýlky, iste doporučí taký postup, aký je pre stav jeho pacienta najvhodnejší.
Dobrým začiatkom je v každom prípade dodržovanie správnej životosprávy, dostatok spánku, zdravého odpočinku a nefajčenie.
Mgr. Martina Pastuchová
PR manager
 

Vyberte región